Doğum Öncesi Hastane seçimi  

Doğumdan önce hastaneyle ön bir  tanışma yapmanızda fayda var.  Çünkü bilmediğiniz bir hastaneye doğumun olacağı gün gittiğinizde yeni hastane  sizde ‘deplasman  hissi’  uyandırır.  Mutlaka erişimi kolay, evinize yakın hastaneleri gözünüze kestirin.

Bu tanışmada doğum odalarını görebilirsiniz, doğuma ne götüreceğinizi sorabilirsiniz.

Erken doğurma riskiniz varsa veya ikiz üçüz bekliyorsanız  tam teşekküllü, bebek yoğun bakımı olan bir hastane tercih etmelisiniz.   Ve tabii ki yenidoğan uzmanı olduğundan emin olmalısınız. Bebeğinizin özel bir sağlık sorunu anne karnında keşfedildiyse o konuda  çocuk yandal uzmanı olup olmadığını sorgulmalısınız
Bebek Dostu Hastane seçin çünkü bu hastaneler emzirten hastanelerdir.

Bebeğiniz doğar doğmaz cildinize verilir, ilk koklaşmanız sağlanır.
Onunla hep aynı odada kalırsınız ve bu sayede istediğinde saatsiz emmesi sağlanır.  Bebek dostu hastaneye emzik, biberon ve mama götürülmez, çünkü sağlıklı bebekler sadece annelerinden emerek hayatlarına başlarlar.

1. Hastane seçimi; doğuma hazırlanma; evin bebeğe hazırlanması;  

Doğumdan önce Hastaneyle ön bir  tanışma yapmanızda fayda var.  Çünkü bilmediğiniz bir hastaneye
doğumun olacağı gün gittiğinizde yeni hastane  sizde ‘deplasman  hissi’  uyandırır

Doğum odalarını görebilirsiniz

Doğuma ne getirmelisiniz?

ERKEN DOĞURMA RİSKİ:  Tam teşekküllü;  erken doğurma riski taşıyorsanız bebek yoğun bakımı ile tanışmalısınız, yenidoğan uzmanı olup olmadığını sormalısınız;

ÇOĞULLAR: üçüz bekliyorsanız her bebek için bir yoğun bakım yatağı bulunmalı, bu nedenle bebek yoğun bakımla diyalog içinde olmalısınız;

BEBEĞİN SAĞLIK PROBLEMİ varsa o konunun  çocuk yandal uzmanı olup olmadığını sorgulmalısınız

Hastane seçimi:

Bebek Dostu Hastane = Emzirten Hastane

Hastane yönetimi kararlılıdır
Bebek doğar doğmaz anne cildine verilir:  İlk koklaşma
Hastanedeki yatış süresince anne ile aynı odada
Bu sayede istediğinde emme, saatsiz
Emzik, biberon ve mama bulmak bu hastanelerde zordur
Gerektiğinde sütünüzü sağarak size destek olurlar, örneğin bebek erken doğmuş ve ememiyorsa
Doğum öncesi, sırası ve sonrasında emziren anneye destek (yenidoğan hemşiresinin ev ziyareti)

2. Bebeğin odası

İlk aylarda anne yanında kolay gözlem yapılacak şekilde bebekler yatırılmalıdır.

Bebeğin yatağını alırken

İlk haftalarda pratik olun:  Kolay taşınabilir bir beşik veya sepet yeterli olacaktır; rahat itilen tekerlekli beşikleri tercih edin
Son yıllarda ayarlanabilen yatak kenarları önerilmiyor.  Kenarı sabit olması öneriliyor. Bebek büyüdükçe yatak bazasını  aşağı indirmeniz gerekecek.  Baza seviyeleri olan bir yatak tercih edin.

Kenarlıkların arasının açıklığına dikkat edin.  Aralıkları aluminyum bir kola şişesinin geçmemeyeceği kadar dar olmalıdır.

Yatak kenarına süngerler fırfırlar takılmamalı

Bebek rahat gözlemlenebilmeli

Odası:

Sizin odanıza yakın her zaman onu duyabileceğiniz bir mesafede

Nem almayan; İyi Güneş alan bir oda ayarlayın.

Odası boyanacaksa en geç bebek eve gelmeden 1 hafta öncesinde su bazlı boya ile boyanmalı. Perdeleri kordonlarının yatağının içine doğru sarkmaması gerekir. Gece kalkmaları için loş bir ışık olmalı: Işık ayarı yapabilen elektrik düğmesi ya da prize takılan loş lambalar uygundur.

Evde kilit hazırlıklar: 

Alt Değiştirme İstasyonu:

Günde en az 8-10 kere kullanacağınız önemli bir mobilya

Üstüne kolay silinmesi için muşamba kaplı minder yerleştirin.

Bezlerini, kıyafetlerini, kremlerini, havlularını, tülbentlerini, silme mendillerini stoklayacağınız 3-5 çekmecesi olmalı

Çift katlı evde her kata bir değiştirme istasyonu kurulabilir

Emzirme Köşesi

Sırtı rahat, genişçe bir koltuk yeterli olacaktır,

Oturup kalkması kolay

Sallanması şart değildir

Dikdörtgen yastıklar

Müzik

Alt değiştirme istasyonuna yakın

Bebeğin doğumu ve hastanedeki seyir defteriniz

Doğumun normal olması durumunda sancılar doğum öncesi

Sezaryen olması durumunda  sancılar doğum sonrası

Bebek anneyle cilt cilde temas ettirilir

İlk nefeslerini başlatması, akciğerlerin açılarak solunumu devralması, plasentanın görevini akciğerlere devretmesi, bebeğin dakikalar içinde pembeleşmesi normal,

Gerekirse yardım

Bebeğin odası

Nerede yatsın?  İlk aylarda anne yanında kolay gözlem yapılacak şekilde  yatırın yani odasının mobilyaları gecikirse geciksin

Odası:

Sizin odanıza yakın her zaman onu duyabileceğiniz bir mesafede

Nem almayan; İyi Güneş alan bir oda

Odası boyanacaksa en geç bebek eve gelmeden 1 hafta öncesinde boya işi bitmeli; Su bazlı boya, bebek gelmeden  odası iyice  havalanmalı
Kordonu sarkmayan perdeleri tercih edin;  kordonu varsa da  yatağa sarkmadığından emin olun
Işık ayarı yapabilen elektrik düğmesi koyabilirsiniz. 

Bebeğin yatağını alırken

İlk haftalarda pratik olun:  Kolay taşınabilir bir beşik veya sepet yeterli olacaktır; rahat itilen tekerlekli beşikleri tercih edin
Son yıllarda ayarlanabilen yatak kenarları önerilmiyor.  Kenarı sabit olması öneriliyor. Bebek büyüdükçe yatak bazasını  aşağı indirmeniz gerekecek.  Baza seviyeleri olan bir yatak tercih edin.
Kenarlıkların arasının açıklığına dikkat edin.  Aralıkları aluminyum bir kola şişesinin geçmemeyeceği kadar dar olmalıdır.

Yatak kenarına süngerler fırfırlar takılmamalı

Bebek rahat gözlemlenebilmeli

FAZLA KİLOLARIN OLUMSUZ ETKİLERİ NELER?

Genelde kadınlarda her dönemde vücut yağ oranı erkeklere göre % 25 daha fazladır.  Ancak erkek tipinde yağ depolama sakıncalıdır.  Erkek tipi yağ depolama özellikle vücudun üst kısmında ve cilt altında değil iç organlarda olur.  Özellikle bel bölümü geniş, göbekli ELMA tipi şişmanlıktır.

Kardiyovasküler Riskler:  Vücutta yağ ve şeker dengesinin bozulması ile seyreden bir dizi kalp ve damar hastalıkları erken yaşlarda başlar.  Yüksek tansiyon fazla kilolu çocuklarda daha iki yaşında iken görülmeye başlar.  Vücut kütle indeksi % 85’in üzerinde ise risk başlar.  Erken başlayan tansiyon problemleri yaşam boyunca devam eder ve kalp etkileri daha erken yaşlarda görülür.  Fazla kilolu  çocukların damarlarının cidarlarında  geri dönüşümsüz değişiklikler başlar.

Tip 2 Diyabete meyil:  İnsülin salgılanmasının azalması ve insüline direnç gelişmesi sonucu kan şekerleri yüksek seyretmeye başlar.     Son 10 yılda obesitenin artması sonucu ergenlikte başlayan tip 2 diyabeti nedereyse bir salgın haline geldi.  Tip 2 diyabet gelişimi sinsidir ve bazen tanıdan önce komplikasyonu ile tansı konur.   Örneğin retina hastalığı nedeniyle görmenin bozulmasının araştırılması sonucu fazla kilolu bir çocukta tip 2 diyabeti tanısı konur.

Erken ergenlik ve yumurtalıklarda polikistik hastalık:    Kız çocuklarında ciltaltı yağ dokusunun artması kemik gelişimini hızlandırır.  Polikistik over hastalığı hem adet düzensizliklerine hem de üreme yetersizliklerine neden olabilir.
Erkeklerde ise ergenlik gecikir ve yetersizlikler olabilir.  Erkeklerde yağ dokusundan salgılanan aromataz, testesteronu ( erkeklik hormonu)  östrojene çevirir ve göğüslerde büyüme olur.  Kilo kaybı hem erekeklerde hem de kızlarda görülen ergenlik problemlerini  geriletir.  Bu nedenle de fazla kiloların kaybedilmesi önemlidir.

UYKU apnesi:  Fazla kilolu çocukların % 94’ünde gece uykusuzluk, huzursuz uyuma, gündüz uyuklama ve yorgunluk bulguları vardır!  Uyku apnesi olan çocuklarrın okulda konsantrasyon problemleri olur ve akademik başarısızlıkları olur.  Uzun süren uyku apneleri oksijensizliğe neden olur ve akciğer tansiyonu yükselerek kalp yetersizlikleri gelişir.

Ortopedik problemler:  Aşiırı kiloları taşıyamayan iskeletin alt kemiklerinde kemik uçlarında kaymalar olur.  Diz ve kalça ağrısı yaşayan ve obez olan çocuklarda kemik kayması mutlaka araştırılmalıdır.

Safra kesesi taşları:   Çocuklarda safra kesesi taşlarının en önemli nedeni fazla kilolardır.  ani sağ taraflı karın ağrısı (omuza vuran)  bu tanıyı düşündürür.

Psikolojik problemler:  Fazla kilolu gençlerde davranış bozukluklarının olması neredeyse olmazsa olmaz bir kural.  Ne gibi psikolojik problemleri oluyor?  Vücudunu beğenmeme, özgüven eksikliği, depresyon, kaygı sorunları gibi geniş bir yelpaze.  Şişmalıkla nasıl başettikleri de önemli.  Eğer diyetisyen kontrolünde bilinçli bir tartı kontrol programı uygulanıyorsa davranış bozuklukları daha az sıklıkla görülüyor.  Şişmanlık sorunuyla bilinçsiz başetme yöntemlerine başvuran gençlerde ise psikolojik sorunlar daha ağır seyrediyor.  Bozuk yeme alışkanlıkları (çok yiyip kendini kusturma, uzun oruçlar, ağır diyetler ) olan gençlere konuyu açmaktan çekinmemeli ve onlara birkaç seçenekli çözümler sunulmalıdır