ÇOCUK DOKTORUNA GELİRKEN
DOKTORDAN KORKMAMALARI İÇİN...
DOKTORDAN KORKMAMALARI İÇİN…
ÇOCUK DOKTORUNA GELİRKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Dr Gülnihal Şarman
Doktor ziyaretlerinin olumlu ve sorunsuz geçmesi hem bizim hem de sizin karşılıklı arzumuz. Onların sağlık kontrollerine alışması ömür boyu sağlıklarına sahip çıkmaları için çok önemlidir. Bazen öyle korkularla gelip, zor bir muayeneden geçiyorlar ki! Ne kadar az ağlarlarsa o kadar yararlı bir muayene o kadar yararlı olur. Bakın doktor korkusunu azaltmak için neler yapabilirsiniz anne babalar olarak:
1. MUAYENE OLACAĞINI SÖYLEMELİ Mİ? SÖYLEMEMELİ Mİ?
- Çocuğunuzun yaşı ‘gerçekleri paylaşmak’ açısından son derece önemli. 2-3 yaş arasında algılama ve mantıkla yorumlama kabiliyeti çok iyi olmadığından fazla açıklamalar, fazla endişeye o da fazla paniğe neden olmakta. Küçük çocuklara doktor abla/abinin beklediği, iyi durursa bir sürprizi olduğu söylenebilir. Aşı konusuna girmeye gerek olmayabilir. Doktorunuz uygun bir dille aşıyı açıklayabilir.
- Yalan yok! Oyuncakçıya gidiyoruz deyip kandırarak doktora götürmek onun için büyük bir hayal kırıklığı olur. ‘ Senin ……. Doktoruna gideceğiz. Sonra da istediğin oyuncağı alırız’ mesajı çok daha gerçekçi bir yaklaşım olur.
- Sorarsa anlatın; yoksa detaya inmeyin. Sormuyorsa fazla detay onun hayal dünyası muayeneyi korku filmine dönüştürebilir.
- DOKTORUN KIZAR! DOKTOR İĞNE YAPAR! Terbiye ederken uyarı olarak doktorları kesinlikle kullanmayın. En sık yapılan hata budur! Çocuğunuzla ilgili diğer kişilerin de bu söylemlerden kaçınmaları gerekir. Doktor onların ‘İYİ’ olmasını amaç edinmiştir.
2. KILIK KIYAFETİ NASIL OLMALI?
- Rahat açılabilen, kolay çıkan pantolon veya etek. Örneğin eşofman gibi lastikli bir pantolon. Dar etek yerine fırfırlı bol bir etek. Moda olan dar paça jeans doktor muayenesi için uygun değildir, yaşı kaç olursa olsun.
- Önden açılan ve düğmeli değil çıtçıtlı gömlek. Düğmeleri açma girişiminiz bile çocuğunuzu korkutarak ağlatabilir.
- Bebek ise uzun kollu iç badi giydirmeyin.
- Boyun girişi dar veya boyunlu kazakları giydirmeyiniz.
- Doktor odasına girmeden soğuk günler için çok katlı giydirdiyseniz altını ve üstünü tek kata indirmelisiniz.
- Biz doktorların kıyafetine gelince: Çocuk doktorları beyaz önlük giymez bunun nedeni de ‘beyaz önlük korkusunu’ yaratmamaktır.
3. MUAYENE SAATİ NE ZAMAN OLMALI?
- Mümkünse gündüz uykusuna denk gelmeyen bir saati tercih edin. Eğer size uymuyorsa gündüz uykusunu o gün için biraz erkene alın.
- Küçük çocukların okul sonrası muayeneleri yorgun oldukları için daha zor geçer. Yuvadaysa öğlen arasında muayene edilmesi daha iyidir.
4. EVDE ‘DOKTORCULUK’ OYNAYIN
- Çocuklar oyun kurmaya 1.5 yaşından itibaren başlarlar. Bu oyunlardan bir tanesi ‘doktorculuk’ olabilir. Doktor çantası alıp sizi muayene etmesine izin verin.
- Oyuncağın parçalarını doğru kullanın ki o da muayene sırasında aynı aletleri görüp bağlantı kurabilsin.
5. ‘DOKTORA GİDERKEN’ kitapları okuyun
- Muayene ile ilgili bir kitabınız olabilir. Muayeneden bir gün önce buradan neler olduğunu okuyup evde canlandırabilirsiniz. Kitaptaki kahramanın doktorda başına gelenlerin üzerinden geçebilirsiniz.
6. MUAYENE SIRASINDA NASIL TUTMALISINIZ ?
- Muayene sırasında üzerindeki giysiler tek kata indirilmiş olmalı.
- Nerede olmak istediğini belirleyin. Muayene masası korkutuyorsa en güvenli yer kucağınızdır.
- Ağlamıyorsa kucağınızda sakin bir şekilde tutup yapılacakları siz de tekrarlayabilirsiniz.
- Ancak ağlıyorsa onu sabitleyerek muayeneyi kolaylaştırıp doktorunuza yardımcı olabilirsiniz. Bunun için kollarının üzerinden kavramanız yeterlidir. Sadece boğaz muayenesinde kollarının üzerinden bir kolunuzla sabitleyip diğer elinizle de başını ortada tutmalısınız
Sağlık kontrolünden korkmayan çocuklar sağlıklarına önem veren bireyler olarak büyürler. Anne-babanın ve tüm yakınlarının katkılarıyla doktor korkusu çözülür. En geç 4 yaşından sonra çocuklar sağlık kontrollerinde rahat olmaya başlarlar. Hatta öyle ki, kendilerini doktor kılığında görmeye başlarlar.