ÇALIŞAN ANNE EMZİREBİLİR Mİ?
Günümüzde bebek doğduktan bir süre sonra çalışmaya dönen annelerin sayısı oldukça kabarık.
Uzm. Dr. Pınar Boncuk Dayanıklı
Günümüzde bebek doğduktan bir süre sonra çalışmaya dönen annelerin sayısı oldukça kabarık. Değişik milletlerde yapılan araştırmalar işe dönme süresi ne kadar gecikirse, toplam emzirme uzunluğunun o kadar arttığını gösteriyor ancak etrafımızda tam zamanlı çalışarak sütü devam ettiren bir çok anne var. Çalışmak emzirmenin katili olarak görülmemeli! Sadece biraz daha program yapmak gerekiyor, o kadar…
Nasıl hazırlanmalı?
Annenin bebeğiyle geçirdiği ilk haftalar boyunca yapacağı en önemli ve değerli şey, bebeğini olabildiğince sık emzirmek, anne-bebek bağını kuvvetli bir şekilde kurmak ve geçirdiği her anın kıymetini bilmektir. İstemeden de olsa yapılan en büyük yanlış, haftalar sonra işe döneceği düşüncesine saplanıp sıkıntıya girmek, kendini bebeğe verememek, bir an önce süt biriktirme telaşına girmek. Tüm anneler! İşe döneceğiniz zaman dönersiniz. Dönmeden bir iki hafta önceden, göğsünüzü dolu hissettiğiniz zamanlarda biraz süt sağmaya başlar, biriktirirsiniz. Buna aylar önce başlamaya gerek yok. Bebeğin o sütü nasıl alacağına da çok takılmayın. Bebeğiniz aç kalmaz. Önce biraz nazlansa da, sütü kaşıkla, kadehle, biberonla mutlaka içer. İşe dönmeden önce biberon alıştırmaları yapmak da çok lüzumlu değil.
Sütün erken dönemde nasıl arttırılacağına gelince: İlk haftalar, süt üretiminin şekillendiği haftalardır. Yani bebeğinizi ne kadar sık ve doğru (etkin emmeyen bir bebek, hem büyümez, hem de sütü boşaltamadığı için, süt üretimi giderek azalır, ve memede başka sorunlar baş gösterir) emerse o kadar sütünüz artar. Yenidoğan bir bebeğin günde 10-12 kez emebileceğini bilmeliyiz. Bu erken dönemde emzirme başarılı başlarsa, sütün miktarıyla ilgili bir endişe duymaya yer yoktur. Bebeğinizin yeterli beslendiğini, kirlettiği bez sayısıyla (hem idrar, hem kaka) ve huzurlu uykusuyla anlayabilirsiniz. Daha objektif kanıt isterseniz, doktorda tartısını ölçtürebilirsiniz. Süt yeterliyse bebek günde 25-30 gram alabilmelidir.
İş yerinizde yapacağınız hazırlıklar:
Emzirmeye devam etmek istiyorsanız (anne sütünün formül mamaya üstünlüklerini bilen her anne, başka bir seçeneği aklına bile getirmemeli) elbette süt sağmalısınız. Peki süt sağmadan bu işi nasıl götürebilirsiniz?
- Kendi işinizse harika! İş yerinizde bir odayı bebeğe ayırıp, yanına bir de yardımcı olacak birini koyabilirsiniz. Bebek her istediğinde emzirebilirsiniz. Bunu yapan aileler oldu. Genelde ofiste çalışan, mimarlar, grafikerler böyle yapabiliyorlar.
- Eviniz işinize yakınsa, bazı öğünlerde bebek size gelebilir ve pompalamak yerine bebeği emzirebilirsiniz. Tabii bu, destekleyen bir iş ortamı ve patron gerektirir. Bir de bebeği her gün size getirecek bir gönüllü… Anneanneler, babaanneler, evdeki yardımcı bebeğinizi günde 2 öğün getirebilse, pompalamanıza ihtiyaç daha az olur.
Süt sağmalıyım. Nelere dikkat etmeliyim?
Yukarıdaki çözümler yerine daha geleneksel olanı; yani işte süt sağıp eve götürme şeklini uygulayacaksanız, öncelikle şunlara dikkat etmelisiniz:
- Önceden patronunuzla konuşun. Emzirmenin bebeğinizin hasta olmaması için gerekli olduğunu vurgulayın. Bebek hasta olduğu için işe gelemediğiniz günleri aza çekmenin bir yolu bu! Kendi odanız varsa, kapısını kilitleyip, pompanın başına geçebilirsiniz. Toplantı odasını kullanabilirsiniz. Hiçbir yer yoksa gidip arabasında süt pompalayanlar da olmuştur ancak sakın tuvalette pompalamayın. Süt çekerken, bebeğinizin olduğu bir fotoğrafa bakmak, telefonda onun sesini dinlemek, sizi rahatlatır ve süt salgısını kolaylaştırır.
- Ne sıklıkla pompalamalıyım? Süt pompalayarak bebeğinizi beslemeye devam edebilmek için, işe gelmeden önceki dönemde bebeğinizi günde kaç defa emzirdiğinizi not edin. Memelerde süt üretimi sadece ve sadece ne kadar boşaltıldığıyla ilgilidir. Yani, ne kadar sık emzirirseniz, ne kadar sık göğsünüz boşalırsa, o kadar süt üretirsiniz. Evde günde 8-10 kez emziriyorsanız, aynı sıklığı 24 saatlik dönemde tutturmaya çalışın. Bunun bir kısmını emzirerek, bir kısmını pompalayarak yapacaksınız.
Örnek program:
Sabah uyandığınızda bebeğinizi emzirin. Bu size hazırlanmak için zaman tanır. Tam kapıdan çıkacakken yeniden emzirin ki işe giderken göğsünüz boş olsun. Sonra işte 3 saat aralarla pompalayın. Dönüş saatinizde bebeği yine emzirin ve sonrasında akşam ve gece emzirmeye devam edin.
Evde bebeğinizle ilgilenen kişinin bebeği doyurmadan sizi beklemesi çok önemlidir. Yoldan arayıp, kaçta evde olacağınızı bildirin ki, bebek sizi emmeye hazır beklesin. Açlıktan ağlıyorsa, normal aldığının yarısıyla beslenip biraz oyalanabilir.