Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr Pınar Boncuk Dayanıklı

Kliniğimize gelen 5 yaşın altındaki çocukların büyük çoğunluğu en az bir kez otit (orta kulak iltihabı) e yakalanıyor.1 haftadır bitemeyen nezle, biraz yeşil sümük, gece öksürükleri bir gece ansızın kulak ağrısı.. Nezle ve soğuk algınlığını takiben antibiotik verilmesinin en sık nedeni orta kulak enfeksiyonu. Özellikle tekrarlayan otit hem beraberinde getirdiği sorunlar, hem de antibiotik kullanımını sıklaştırdığı için oldukça can sıkıcı olabiliyor.

BAŞLICA BELİRTİLER!!

  • Soğuk algınlığı belirtileri. Kulak enfeksiyonunun hemen öncesinde burun akıntısı koyulaşır ve yeşile döner.
  • Artan gündüz veya gece huzursuzluğu
  • Kulak ağrısı veya duyma kaybı
  • Gece sık uyanma
  • Sırt üstü yatmak istememe
  • Düşük derecede ateş (veya ateş olmayabilir)
  • Kulakta akıntı: Kulaktan kanlı sıvı veya iltihap akabilir. Bu kulak zarının patladığını ve arkasında biriken sıvıyı akıttığının bulgusudur. Öncesinde olan ağrı, zarın delinmesiyle geçer. (Zar yeniden kendini onarır, üzülmeyin)

BUNLAR VARSA KULAK ENFEKSİYONU DEMEK DEĞİL…

Hiç soğuk algınlığı belirtisi olmadan kulak enfeksiyonu çok nadirdir. (Daha evvel böyle geçirdiği bir olay varsa, ancak o zaman aklınıza getirmelisiniz) 1 yaşından önce çocukların kulağına vurması veya çekiştirmesi başka sebeplerle olur. Bu kadar küçük bebekler henüz kulak ağrısının yerini  tayin edemezler. Diş çıkarma sırasında diş etlerinden gelen ağrı kulaklara yansıyabilir, ya da sadece kulaklarıyla oynamak hoşlarına gidiyor olabilir. Bebekler vücutlarından uzanan her şeyle ilgilenirler, oynarlar.Büyük çocukta hiç kulak ağrısının olmaması da kulak enfeksiyonu olasılığını çok azaltır.

KULAK ENFEKSİYONU NASIL GELİŞİR? BİRAZ ANATOMİ..

Kulak, dış, orta ve iç kulaktan oluşur. Dış kulakla, orta kulak arasında kulak zarı vardır. Ayrıca orta kulak   burun gerisiyle de östaki borusuyla bağlıdır. Bu boru kulak içi ve dış ortamdaki hava basıncının eşitlenmesini sağlar. Östaki borusu küçük çocuklarda daha kısa ve eğiktir. Boğaz ve burundan gelen mikropların östaki borusu aracılığıyla kulağa ulaşması bu nedenle daha kolaydır. Çocuklar büyüdükçe, bu tüp daha dik bir hale gelir ve mikropların yukarı çıkması da zorlaşır. Bu yüzden büyük çocuklarda orta kulak enfeksiyonu daha nadirdir.

Soğun algınlığı sıklıkla virüslerle başlar ancak burun gerisinde biriken mukus, orada bulunan bakterilerin çoğalması için iyi bir ortam yaratır. Bakteriler östaki borusundan orta kulağa da ilerleyerek orada artan salgıya ve tıkanıklığa neden olurlar.

Kulak zarının arkasında biriken bu mikroplu sıvı zara baskı yaparak ağrıya neden olur. Bazen de duymaya etki edebilir.

EYVAH KULAĞI AĞRIYOR! 

Gecenin ortasında tutan kulak ağrısını nasıl geçiririz? Unutmayın ki o anda çözüm antibiotik değil!  İşte geceyi kurtarma teknikleri…

  • CALPOL veya IBUFEN/PEDİFEN
  • ILIK KOMPRES: AĞRIYAN KULAĞIN ÜSTÜNE HAFİF SICAK BİR BEZ VEYA HAVLUYLA KOMPRES
  • Ilık zeytinyağ veya sarımsak yağını etkilenen kulağa bir iki damla damlatın. Çok sıcak olmamalı.

ORTA KULAK ENFEKSİYONU

Araştırmalar basit kulak enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunun 4-7 gün içinde bir antibiotik verilmeden de iyileşeceğini gösteriyor. Ancak nadir de olsa orta kulak enfeksiyonu yakınındaki kemiğe, ya da beyine atlayan bir enfeksiyon haline bürünebilir. Antibiotik bu olasılığı önleyebilir. Bazen sık aralıklarla kontrole çağırarak çocuğa antibiotik vermeden bu durumu atlattırabiliyoruz.

Enfeksiyon antibiotikle genellikle kontrol altına alınır. Ateş ve ağrı diner. Kulakta biriken sıvı bazen 3 günde, bazen 3 ayda düzelir. Bu sıvı östaki borusundan boğazın gerisine, veya buruna doğru akar. Antibiotik tekrarının sıvının temizlenmesi için hiçbir faydası yoktur, çünkü artık bakteri yoktur. Kronik burun tıkanıklığı veya alerjiler, östaki borusunu tıkayarak, bu sıvının akmasını zorlaştırır.  Ses iletimi azalır ancak bu azalma kalıcı değildir. Öksürük, burun akıntısı gibi virüslerle başlayan tablo, bazen iki haftada düzelir.

KULAK ENFEKSİYONUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRİM? 

  1. EMZİRİN: uzun emzirme kulak enfeksiyonlarından korur
  2. KREŞE VERİRKEN DÜŞÜNÜN: Başka çocukların olduğu ortamlarda sık bulunmak soğuk algınlığı olasılığını ve kulak enfeksiyonunu kolaylaştırır. Kalabalık kreşler mikrop paylaşımına neden olur. Mümkünse daha küçük bir oyun grubuna sokun.
  3. ALERJİLERİ kontrol altında tutun.
  4. BESLERKEN DİKKAT: Bebeği başı yukarıda besleyin. Özellikle biberonla mama alan bebekler yatay pozisyonda beslenirken, östaki borusuna kaçan mama tahriş ederek, enfeksiyon için zemin hazırlayabilir.
  5. BURNU TIKANIK GEZMESİN! Buhar, serum fizyolojik ve aspirasyonla burun içini açık tutun. Yattığı odanın serin (20 C üstü olmasın) ve biraz nemli olmasını sağlayın.
  6. SİGARA DUMANINDAN KAÇIN : DUMANIN BURUN VE HAVA YOLLARINI TAHRİŞ ETTİĞİNİ BİLİYORUZ. Östaki borusu disfonksiyonuna neden olarak, kulak enfeksiyonunu kolaylaştırır. .
  7. ORGANİK ÇİĞ SEBZE MEYVE TÜKETİN: Bu tür yiyecekler, C vitamini, çinko gibimaddeler bağışıklık sistemini destekler. Bunları yediremiyorsanız, hepsini karıştırıp suyunu çıkarabilirsiniz.

 

BAĞIŞIKLIĞI ARTTIRAN 8 YİYECEK

C Vitamin. En iyi bilinen bağışıklık destekleyicisidir. Bir çok sebze ve meyvede doğal olarak bulunur. Beyaz küre denen lökositlerin yapımını arttırır, antikor ve interferonun seviyesini yükseltir ve virusun hücrelere girmesini azaltır.

Vitamin C increases the production of infection-fighting white blood cells and antibodies and increases levels of interferon, the antibody that coats cell surfaces, preventing the entry of viruses. Vitamin C reduces the risk of cardiovascular disease by raising levels of HDL (good) cholesterol while lowering blood pressure and interfering with the process by which fat is converted to plaque in the arteries. As an added perk, persons whose diets are higher in vitamin C have lower rates of colon, prostate, and breast cancer.

You don’t have to take in massive amounts of vitamin C to boost your immune system. Around 200 milligrams a day seems to be a generally agreed-upon amount and one that can be automatically obtained by eating at least six servings of fruits and vegetables a day. See Top Seven Vitamin C-Containing Fruits. If you take vitamin C supplements, it’s best to space them throughout the day rather than take one large dose, most of which may end up being excreted in the urine.

Vitamin E. This important antioxidant and immune booster doesn’t get as much press as vitamin C, yet it’s important to a healthy immune system.

Vitamin E stimulates the production of natural killer cells, those that seek out and destroy germs and cancer cells. Vitamin E enhances the production of B-cells, the immune cells that produce antibodies that destroy bacteria. Vitamin E supplementation may also reverse some of the decline in immune response commonly seen in aging. Vitamin E has been implicated in lowering the risk of cardiovascular disease. In the Harvard School of Public Health study of 87,000 nurses, Vitamin E supplementation was shown to cut the risk of heart attacks by fifty percent.

It’s not difficult to get 30 to 60 milligrams every day of Vitamin E from a diet rich in seeds, vegetable oils, and grains, but it’s difficult for most people to consume more than 60 milligrams a day consistently through diet alone. Supplements may be necessary to get enough vitamin E to boost your immune system.

You need 100-400 milligrams per day, depending on your general lifestyle. People who don’t exercise, who smoke, and who consume high amounts of alcoholic beverages will need the higher dosage. Those with a more moderate lifestyle can get by with lower levels of supplementation.

  1. Carotenoids. Beta carotene increases the number of infection-fighting cells, natural killer cells, and helper T-cells, as well as being a powerful antioxidant that mops up excess free radicals that accelerate aging. Like the other “big three” antioxidants, vitamins C and E, it reduces the risk of cardiovascular disease by interfering with how the fats and cholesterol in the bloodstream oxidize to form arterial plaques. Studies have shown that beta carotene can lower the risk of cardiovascular disease, especially strokes and heart attacks, giving scientific credence to the belief that a carrot a day can keep the heart surgeon away. Beta carotene also protects against cancer by stimulating the immune cells called macrophages to produce tumor necrosis factor, which kills cancer cells. It has also been shown that beta carotene supplements can increase the production of T-cell lymphocytes and natural killer cells and can enhance the ability of the natural killer cells to attack cancer cells.

Beta carotene is the most familiar carotenoid, but it is only one member of a large family. Researchers believe that it is not just beta carotene that produces all these good effects, but all the carotenoids working together. This is why getting carotenoids in food may be more cancer-protective than taking beta carotene supplements.

The body converts beta carotene to vitamin A, which itself has anticancer properties and immune-boosting functions. But too much vitamin A can be toxic to the body, so it’s better to get extra beta carotene from foods and let the body naturally regulate how much of this precursor is converted to the immune-fighting vitamin A. It’s highly unlikely that a person could take in enough beta carotene to produce a toxic amount of vitamin A, because when the body has enough vitamin A, it stops making it.

  1. Bioflavenoids. A group of phytonutrients called bioflavenoids aids the immune system by protecting the cells of the body against environmental pollutants. Bioflavenoids protect the cell membranes against the pollutants trying to attach to them. Along the membrane of each cell there are microscopic parking spaces, called receptor sites. Pollutants, toxins, or germs can park here and gradually eat their way into the membrane of the cell, but when bioflavenoids fill up these parking spots there is no room for toxins to park. Bioflavenoids also reduce the cholesterol’s ability to form plaques in arteries and lessen the formation of microscopic clots inside arteries, which can lead to heart attack and stroke. Studies have shown that people who eat the most bioflavenoids have less cardiovascular disease.A diet that contains a wide variety of fruits and vegetables, at least six servings per day, will help you get the bioflavenoids needed to help your immune system work in top form.
  2. Zinc. This valuable mineral increases the production of white blood cells that fight infection and helps them fight more aggressively. It also increases killer cells that fight against cancer and helps white cells release more antibodies. Zinc supplements have been shown to slow the growth of cancer.

Zinc increases the number of infection-fighting T-cells, especially in elderly people who are often deficient in zinc, and whose immune system often weakens with age. The anti-infection hype around zinc is controversial. While some studies claim that zinc supplements in the form of lozenges can lower the incidence and severity of infections, other studies have failed to show this correlation. A word of caution: too much zinc in the form of supplements (more than 75 milligrams a day) can inhibit immune function. It’s safest to stick to getting zinc from your diet and aim for 15 to 25 milligrams a day.

For infants and children, there is some evidence that dietary zinc supplements may reduce the incidence of acute respiratory infections, but this is controversial. The best source of zinc for infants and young children is zinc-fortified cereals.

RICH SOURCES OF ZINC
Food Source of Zinc Serving Size Zinc (in milligrams)
Oysters 6 medium 76
Zinc-fortified cereals 1 ounce 0-15
Crab 3 ounces 7
Beef 3 ounces 6
Turkey, dark meat 3 ounces 3.8
Beans 1/2 cup 1.2-1.8
  1. Garlic. This flavorful member of the onion family is a powerful immune booster that stimulates the multiplication of infection-fighting white cells, boosts natural killer cell activity, and increases the efficiency of antibody production. The immune-boosting properties of garlic seem to be due to its sulfur-containing compounds, such as allicin and sulfides. Garlic can also act as an antioxidant that reduces the build-up of free radicals in the bloodstream. Garlic may protect against cancer, though the evidence is controversial. Cultures with a garlic-rich diet have a lower incidence of intestinal cancer. Garlic may also play a part in getting rid of potential carcinogens and other toxic substances. It is also a heart-friendly food since it keeps platelets from sticking together and clogging tiny blood vessels.
  2. Selenium. This mineral increases natural killer cells and mobilizes cancer-fighting cells. Best food sources of selenium are tuna, red snapper, lobster, shrimp, whole grains, vegetables (depending on the selenium content of the soil they’re grown in), brown rice, egg yolks, cottage cheese, chicken (white meat), sunflower seeds, garlic, Brazil nuts, and lamb chops.
  3. Omega-3 fatty acids. A study found that children taking a half teaspoon of flax oil a day experienced fewer and less severe respiratory infections and fewer days of being absent from school. The omega 3 fatty acids in flax oil and fatty fish (such as salmon, tuna, and mackerel) act as immune boosters by increasing the activity of phagocytes, the white blood cells that eat up bacteria. (Perhaps this is why grandmothers used to insist on a daily dose of unpalatable cod liver oil.) Essential fatty acids also protect the body against damage from over-reactions to infection. When taking essential fatty acid supplements, such as flax or fish oils, take additional vitamin E, which acts together with essential fatty acids to boost the immune system. One way to get more omega-3 fatty acids in your diet is to add one to three teaspoons of flax oil to a fruit and yogurt smoothie.
SOĞUK ALGINLIĞINA SICAK REÇETE

ACI BİBER, HARDAL, TURP, KARA BİBER, SOĞAN, SARIMSAK gibi yiyeceklerde mukusu parçalayıcı etkiler olduğundan, burun ve sinüsleri dolduran mukusun atılmasını kolaylaştırırlar.