ÇOCUKLARLA YAZ TATİLİNE GİDERKEN
Tatil mekanını seçerken…
- DÜZ AYAK BİR MEKAN! Genellikle rahat yürüyemeyen 0-2 yaşlarındaki çocuklarla düz ayak bir yer seçmelisiniz.
- SUYA ÇOK YAKIN OLMASIN! Havuz, deniz gibi su kenarına çok da kolay erişemese iyi olur: havuz kenarında kapıdan-havuza direkt erişimi olan bir odada kalmayın (boğulma tehlikesine karşı!) .
- BEBEĞE ALIŞIK BİR OTEL OLSUN! Bebeklere ve çocuklara uygun bir tatil mekanı olmasına dikkat edin. Bu otellerde yemekler , eğlenceler, oyun alanları, çocuk bakıcı hizmeti gibi olanakları onlara göre ayarlanmış olur. Hatta odanıza bir bebek yatağı istediğinizde otel müdüriyeti şok geçirmez! Bebek hastalanırsa ona uygun diyet, hekim ve bakım bulmanız çok daha kolay olur. Sadece erişkinlerin ‘kafa dinlemek‘ için gittikleri bir otelde hem siz hem de kafa dinlemek isteyenler rahatsız olabilir.
- ERİŞİMİ KOLAY OLSUN! Otele erişim de önemli. Bebekle çok duraklı tatiller seçilmemeli, bir noktada kalmak tercih edilmeli. Merkezi olmayan otele erişim 4 taşıtla yapılacaksa UNUTUN! Siz en fazla 2 aktarmayla ulaş Yoksatatildönüşündeaktarmayorgunluğunedeniylederhaltekrar, bu sefer çocuksuz olmak kaydıyla tatile çıkmak istersiniz. Buraya kadar anlatılanların hepsi denenmiştir!
- ÇEVREDEKİ MARKET ve MEDİKAL OLANAKLAR: Çocuklarla tatil yaparken hastalanma durumlarında yakınlarda, hiç değilse araba erişimiyle başvurabileceğiniz bir tıp merkezi olmasında fayda vardır. Çocuklar erişkinlere göre daha sık ve kolay hastalanırlar. Örneğinkusmailebaşlayanbirmidebarsakenfeksiyonuçocuklardadahakolaysıvıkaybınanedenolur. Erişkinlere göre çokdahahareketlivecesurdavrandıklarındanyaralanmalarvekafatravmaları da sık görülür. Onların oyununu izlerken ^Bunları hangi ULU güç koruyor?’ diye sıklıkla sorgularız. Medikal gereksinimleri kadar mama, bez, kavanoz yemekleri gibi pek çok ekstralara ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle yakınlarınızla bir marketin olması işinize gelecektir. Eğer çocuklarınızla bir doğa tatili yapmaya karar verip yaylada kampa giderseniz bu tür ihtiyaçlarını önceden bir fazlasıyla almanızda fayda vardır.
- BOL GÖLGESİ OLAN BİR OTEL… Bebekle yaz sıcağında gölgelerin peşine düşersiniz. Gölgede bile güneş ışınları yansıma yoluyla yakıcı olabilir. Ağacı bol, gölgelikli verandası olan bir yer seçin.
YOLCULUK SIRASINDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ??
- Araba koltuğunun kemerlerini ve emniyet kemerini takın.
- Mola vermeniz normaldir, beklediğinizden daha sık! . Yola 1-2 ekstra saat önce çıkın.
- Bebeğinizi her zaman arka koltuğa koyun. Çünkü orası en sık çarpma şekli olan önden çarpma durumunda en uzak ve en güvenli yerdir. Arkada yanında oturursanız iyi olur.
- Atıştırmak için yiyecek, su, ilk yardım çantası, bol bez olan bebek çantası, su gerekmeyen temizleyici losyon, kullandığı ilaçları yanınıza alın.
- Sıcak havalarda seyahat ederken arabanızın klimasını bebeğe gelmeyecek şekilde çalıştırmanızda sakınca yoktur.
Uçakyolculuğu:
- Bilet alırken uçuşların çok kalabalık olmadığı saatleri tercih edin. Örneğin Cuma akşamını değil de Perşembe sabahını tercih edin.
- Birkaç gün öncesinden ‘uçak için gerekliler’ listenizi yapın: Bez, emzik, biberon, temizlik mendili, mama (eğer emmiyorsa),
- Mutlaka uçağın kalkış ve inişlerinde bebeğinizi kucağınıza alın ve ona da kemer takın.
- Kulak ağrısını önlemek için kalkış ve inişlerde ya emzirin ya da biberon verin. Emme hareketi orta kulak basınçlarının eşitlenmesini kolaylaştırır ve bebeği rahatlatır. Eğer yolculuk öncesinde burnu tıkalı ve hasta ise mutlaka doktorunuza danışın.
- Ellerinizi sık sık yıkayın; yanınızda antibakteriyal özelliği olan ıslak mendillerden bulundurun. Yakınınızda nezleli bir kişi oturuyorsa ve başka boş yerler varsa uzaklaşın.
- Bebeğinizin ciddi tıbbi sorunları varsa çocuk doktoruna danışın ve hava yollarına haber verin.
Hazırlayan:
Dr GülnihalŞarman
YenidoğanveÇocukHastalıklarıUzmanı