Sivrisinekler bebekleri tercih ederler!  Onların  da ağız tadı var!

Önlem almak için :

Kokulu parfüm veya saç jölesi kullanmayın.

Bebeğinize parlak renkli ve çiçekli desenleri olan giysiler gidirmekten kaçının.

Böceklerin yuvalarının olduğu, üredikleri, su birikintileri, üzeri açık yiyecek maddeleri ve çiçek açmış bahçelerden uzak durun.   Bebeğinizi çimenlere koymayın.  Çimene yatırırsanız sık dokulu bir çarşaf sererek üzerine yatırmalısınız.

 

 

Böcek sokmasını önlemek için:

  • Bebeğinizin açık yerlerini örtecek şekilde giydirin.  Çorabını pantolon paçasının üzerinden giydirin.
  • Böcekleri uzaklaştırmak için bebeğe uygun kovucular kullanın. Bunları cildine değil t- şörtüne, pusetine sıkın veya bant şeklindeyse asın.  Bitkisel kokuyla kovan ürünleri seçin. Örneğin:  Chicco Zenza No, Krauter bitkisel kovucu
  • Cibinlikten uzak durun. Bir sivrisinek içine girerse uyanana kadar bebeğinizi ısırabilir.  Kovucu ilacınız yoksa veya çok sinek varsa dikkatle cibinlik kullanın.  Be begin olduğu yatağı kapa Kovucu ilacı prize takıp bebek odada değilken pencereden ve kapıdan uçup kaçmalarını sağlayın.  Bebek odadayken ilacı prizden çıkarın.

Eğer çok fazla ısırıldıysa…  Doktorunuzu arayın ve danışın

  • Serin bir yere alın bebeği
  • Isırıkların üzerine günde 2-3 kere kaşıntı alıcı jel veya krem sürün
  • Kaşıntı fazla ise kaşıntı alıcı şurup verebilirsiniz
  • Eğer nefesi tıkanıyor gibiyse, kızarıklıklar gittikçe artıyorsa ciddi bir alerjik durum var demektir.  BEKLEMEDEN en yakın sağlık merkezine gitmelisiniz.
  • Arı sokmasında yapılacaklar:

Yukarıda sıralanan tedaviler aynen uygulanmalıdır

Arının iğnesi eğer ciltte batmış olarak görünüyorsa mutlaka bir sert plastic kartla deriden ittirilmelidir.  İğne cımbızla sıkılarak çıkarılmamalıdır.  Bu durumda iğne içindeki zehir cilde tekrar geçer.

  • Kene sokmasında yapılacaklar:

Kene böceği bebeğin açık bir yerini bulup vücudunda bir noktaya kafasını gömerek yerleşir.  3-4 milimlik bir et beni gibi gözükür.  Önceden var olmayan yeni bir et beni kenedir!!!  Kenenin kafası kopartılmadan böcek TAM olarak ayrılmalıdır.  Kene görülür görülmez BEKLENMEDEN bir sağlık merkezinde uzmanlarca çıkarılmalıdır.

Hazırlayan:

Dr Gülnihal Şarman

Çocuk ve Yenidoğan Hastalıkları Uzmanı

 

Leave a Response