Havaların ısınmasıyla hepimizin tatili geldi!  Bebekli ailelerin de…  Bu sene ilk defa bebekli tatile çıkacaksanız şu 10 püf noktasını dikkate almanızı öneririm

Hazırlayan ve kendi deneyimleriyle sunan:

Dr Gülnihal Şarman

1- ARABA KOLTUĞUNDAN ÖDÜN YOK ! 

Seyahat sırasında bebek hep yaşına uygun bir araba koltuğunda yolculuk yapmalı.  0-2 Aylık bebeklerin araba koltuğuna oturtulmasına büyükleriniz karşı çıkabilir.  Ancak en güvenli yolculuk araba koltuğunda, koltuk da arabaya kemerlenmiş bir şekildeyse gerçekleşiyor. İki yaşına kadar arkaya doğru bakarak (yani bize göre TERS bakarak) oturmalı.  Kaza sırasında arkaya bakarak oturması boyun-omurilik hasarlarını azaltıyor.

2- İHTİYAÇ MOLASI BEBEĞİN İHTİYACINA GÖRE AYARLANMALI:

Artık kimin patron olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz.    Bebekli yolculuk sık molalıdır. Eğer yolculuk sırasında çok ağlarsa, altını değiştirmeniz veya beslemeniz gerekirse mola verin. Bu nedenle otele varış süreniz uzayabilir, oteli uyarın.  Rezervasyonunuz iptal olmasın.

3- ÇOK AKTARMALI YOLCULUK PLANI YAPMAYIN:

Araba-uçak-tekrar araba-sonra vapur- sonra araba gibi 5 bacaklı bir erişim herkesi özellikle de bebeği çok yorar.  En fazla 3 bacaklı bir erişim planlayın.  Her aktarma sırasında bebeğin eşyaları da aktarılacak, arada rötar olursa planlar aksayacaktır.  Özetle bebekli tatilin beldesinin erişimi kolay olmalıdır.

4- DÜZAYAK BİR MEKAN:

Bebekli ailelere alışık bir tatil beldesi seçin. Henüz yürüyemeyen 0-2 yaşlarındaki bebeğinizle gideceğiniz tatil beldesi düzayak olmalıdır.  Gün içinde bebeğinizi defalarca odanıza götüreceğinizi düşünürseniz pratik bir lokasyonda olmanız çok avantaj sağlayacaktır.  Pusetinin taşınması için eğimli biten yürüyüş yolları sizin için çok önemli.

5- TATİLİN SÜRESİ NE OLMALI?

Tatilinizin gün sayısını belirlerken şunu bilin ki bebeğinizle beldeye yolculuğunuz, onun yatağına, havasına ve güneşine alışması zaman alacaktır.  Kısa (2-3 gün gibi)  tatil süreleri özellikle çalışan anne babayı yorgun ve bezgin düşürebilir.  Bir hafta bebekli tatil için iyi bir süredir.  Tabii hafta sonlarını da içine katarak 10 güne çıkarabilirsiniz.  İzninizi bölmektense blok olarak almanızda fayda vardır.

6- BEBEĞİN OTEL ODASI:

Bebekli aileleri ağırlayan bir mekan seçtiyseniz size bebek yatağı için seçenekler sunabilirler.  Bebeğiniz için katlanır bir yatak siz de götürebilirsiniz.  Özellikle yerini yadırgayan bir bebekse evde de bu yatakta yatırarak bebeğinizi alıştırabilirsiniz.  Oda bebeğin yatağını açacağınız ve etrafında dolaşabileceğiniz genişlikte olmalıdır.  Bebeğin otel odasının pencerelerinde ve balkon kapısında sinek teli mutlaka olmalıdır.  SUYA ÇOK YAKIN OLMASIN!  Havuz, deniz gibi suyun kenarına kolay erişemeseniz iyi olur.  Hele kapınızın önünde direkt havuz asla!

7- BEBEĞİN TATİL GEREKSİNİMLERİ:

Siz anne baba olarak bir bavulcukla idare ederken bebeğin rahatı için gerekli minimumları almalısınız.  Kıyafet olarak tatil gün sayısı + 1-2 yedek almayı unutmayın.  Kaldığınız yere yakın marketlerin olması da çok işinize yarayacaktır.

Şu listedekileri yanınıza almayı unutmayın:

İhtiyaçları Giysileri Araçlar
Bebek bezleri Kol ve bacaklarını örten ince tulumlar Puset (güneşlikli)
Tülbentler İç badiler Araba koltuğu
Silme mendili İnce çoraplar Banyo küveti
Emzikler Örgü delikli battaniyesi Oyuncakları
Güneş kremi 50+ İnce tülbent geniş örtü
Böcek kovucu sprey Şapka omuzu da kapatan
Derece Ultraviyole koruyuculu mayo

 

Mama alıyorsa
Biberonlar ve uçları Biberon ısıtıcısı
Bebeğin içtiği mama (3 güne 1 kutu) Göğüs pompası (anne sağıyorsa)

 

8-  GÖLGE KAPMACA: 

Kaldığınız beldenin dış mekanlarında ağaç altları, veranda gibi gölgelik alanlar olmalıdır.  Dışarıya çıktığınızda bebeğinizi bu gölgelik alanlarda oyalayacaksınız.  Denize sıfır, kumluk ancak gölgesi olmayan plajlarda bebeğinizi güneşten koruyamazsınız.  Tatil beldenizi bulurken internet sayfasını da incelemenizde fayda vardır.

9-  GÜNEŞ DİKSE BEBEK İÇERİ: 

Güneşin dik olduğu yaz aylarında bebeğiniz güneşten kolaylıkla yanar.  Aman dikkat!  İkinci derece güneş yanıklarının ileride cilt kanserine zemin oluşturduğunu biliyoruz.  Güneşin dikliğine ve bebeğin cildine göre davranmalısınız.  Eğer bebeğinizin cildi tuttuğunuz anda kızarıyorda çok hassas ciltli demektir.  Eğer buğday tenli, esmer bir bebekse daha dayanıklı bir cildi var demektir.  Genellikle yaz aylarında saat 10-16 arası bebeklerin güneş altında bırakılmamaları kuraldır.

10- TATİLDE BEBEĞE İMECE USULÜ BAKIN:

Bebeğinize ortaklaşa bakmaya alıştıysanız güzeeell!  Aynı dayanışma tatilde de devam etmeli.  Tatil üçünüzün.  O zaman bebeği gün içinde paylaşın.  Kitap okumayı seven öğleden sonraki uykusunda bebeğin başında durabilir.   Sabah uykusunu sevmeyeninin bebeği sabah yürüyüşüne çıkartabilir.  Uyutma işini her akşam dönüşerek halledebilirsiniz.  Bu sayede bebekli tatil tüm beklentilerinizi karşılamasa da bazı planlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

ÇEVREDEKİ MARKET ve MEDİKAL OLANAKLAR:

Çocuklarlatatilyaparkenhastalanmadurumlarındayakınlarda, hiçdeğilsearabaerişimiylebaşvurabileceğinizbirtıpmerkeziolmasındafaydavardır.  Çocuklarerişkinlere göre dahasıkvekolayhastalanırlar.  Örneğinkusmailebaşlayanbirmidebarsakenfeksiyonuçocuklardadahakolaysıvıkaybınanedenolur.  Erişkinlere göre çokdahahareketlivecesurdavrandıklarındanyaralanmalarvekafatravmaları da sıkgörülür.  Onlarınoyununuizlerken ^Bunlarıhangi ULU güçkoruyor?’ diyesıklıklasorgularız. Medikalgereksinimlerikadarmama, bez, kavanozyemeklerigibipekçokekstralaraihtiyacınızolacaktır.  Bunedenleyakınlarınızlabirmarketinolmasıiş  Eğerçocuklarınızlabirdoğatatiliyapmayakararveripyayladakampagidersenizbutürihtiyaçlarınıöncedenbirfazlasıylaalmanızdafaydavardır.

BOL GÖLGESİ OLAN BİR OTEL…

Bebekle yaz sıcağında gölgelerin peşine düşersiniz.  Gölgede bile güneş ışınları yansıma yoluyla yakıcı olabilir.   Ağacı bol, gölgelikli verandası olan bir yer seçin.