Biz çocuk hekimlerine son yıllarda en sık sorulan soru bu: Bebeğimize aşılarını yaptıralım mı? Bu konuda internette milyonlarca karşıt söylem bulunmakta. Aşılar çok ciddi çocuk hastalıklarına karşı korunma sağlar. Aşıların bu kadar gelişmediği dönemleri bilen bir çocuk hekimi olarak çocukların aşılarının yapılmasının şart olması görüşündeyim. Örneğin zatüre aşısı bebekleri, çocukları kulak enfeksiyonu, zatüre, menenjit, sepsis gibi çok ciddi durumlardan koruyor.

Bu aşının yaygın olarak yapıldığı ülkelerde bu hastalıklardan hastaneye yatışlar, hatta ölümler % 88 azalmış durumda. Karma aşısının içine HIB’in (H Influenza Tip B mikrobu) eklenmesiyle ciddi havayolu tıkanmaları, kulak enfeksiyonları azaldı. Hastaneye solunum yolu tıkanmış ateşli çocuklar geldiğinde artık hayati bir hastalık olan HIB’e bağlı solunum yolu tıkanmasını (epiglotit) düşünmüyoruz. Bundan 20 sene önce ateşi yüksek olan tüm bebeklerden kan, idrar, omurilik sıvısı alarak tanı koymaya çalışır, çoğunlukla hastaneye yatırırdık. Bundan 40 sene önce tetanoz mikrobundan doğumdan sonra anneler, bebekler ölür, basit bir yaralanma sonrası tetanoz olan çocuklar günlerce ateş titreme nöbetleri geçirirlerdi.

Özetle aşılar anne babaların korkulu rüyası olan çocuklarının ateşli hastalıklarında onlara güvence sağlıyor. Ateşli hastalıklarda biz çocuk doktorları çocuğun aşıları tamam ise bazı mikropları ekarte ediyor, hastalarımıza gereksiz testler yapmıyoruz. Hatta çocukların hastalanmamaları yaşlıları da koruyor. Bu sayede toplumun yaşı ileri kişileri de daha sağlıklı. Bu hastalıkların neden olduğu hastane yatışları artık yok! Bu hastalıkların ölüme neden olmaları önlendi, önleniyor. Toplum sağlığının olmazsa olmazı aşılar.