NEZLE Mİ GRİP Mİ ? HOŞ GELDİN SONBAHAR – 1. BÖLÜM 

Çocuğunuzun grip mi nezle mi olduğunu nasıl ayırt edersiniz? Gribe yakalanan çocuğa hemen ilaç verilmeli mi? Ateş yükselmesi neyin belirtisidir?

Soğuk ve kuru havanın grip virüsünün yaşama süresini uzattığı, soğuktan dolayı sığındığımız kapalı ortamların da bulaşma olasılığını arttırdığı göz önüne alınırsa, çocukların kış aylarında gripten kaçışı yok gibi. Madem kaçamıyoruz, peki nasıl kurtulacağız? Tedavide neler değişti, ilaçların rolü ne oldu?

Dr Pınar Dayanıklı’yla bir söyleşiden alıntılar….

– Kış aylarının vazgeçilmezleri, grip ve nezle…Nedir birbirlerinden farkı?

Grip de nezle de solunum yolları enfeksiyonları. Çocukların kışın yakalandığı solunum yolu hastalıklarının hastalıklarının %90’ına sebep, virüslerdir. Grip dediğimiz zaman özellikle belli bir virüsten yani ‘influenza’ virüsünden söz ediyoruz. İnfluenza, burun akması ve boğaz ağrısı yapabildiği gibi; kişiyi nezleye göre çok daha kötü hissettirir. Ateş, baş ağrısı, beraberinde mide ve bağırsak ile ilgili şikayetlere neden olabiliyor. 1-2 günde değil, bazen 1 hafta 10 güne yayılarak iyileşen bir hastalık haline dönüşebiliyor. Nezle ise başka virüslerin neden olduğu, burun içinin şişmesi, genize akan salgıların çocuğu öksürtmesi, gözlerin yaşarması, bazen de östaki borusunun işlevini bozarak kulak tıkanıklığı ya da su toplamasıyla giden tablodur. Kışın havanın soğuması ve insanların beraber daha fazla kapalı mekanlarda vakit geçirmeleri değişik virüslerin etrafta cirit atmasına sebep oluyor.

Kapalı mekanlarda içilen sigara solunum yolunun direncini çok olumsuz yönde etkiliyor.

Nezle ve grip virüsleri birbirinden farklı olduğu gibi, tablo da bambaşka. Nezle yatak döşek olmadan, bol mendil tüketilerek ayakta geçirilirken; grip çocuğu şiddetli bir hastalık haline sokabilir.