NEZLE Mİ GRİP Mİ ? HOŞ GELDİN SONBAHAR – 2. BÖLÜM 

Dr Pınar Dayanıklı’yla bir söyleşiden alıntılar….

– Birçok ebeveyn ilaçların çocukları doğal yollara oranla daha hızlı toparladığı, ayağa kaldırdığını gözlemliyor. Bu doğru mudur?

İnanın hiç de öyle değil. Doğal yöntemlerle iyileştirme ile ilaç kullanarak iyileştirme arasında süre olarak hiçbir fark yok. Belki anlık rahatlıklar sağlıyor olabilir. Örneğin o gece öksürmesini durduruyor, ama öksürüğü tedavi etmiyor. O çocuk 1 hafta daha öksürüyor zaten. Temiz hava solutarak, sağlıklı doğal besinler vererek, işlenmiş gıdalar yedirmeyerek, evde pişen yemekle büyüterek yetişen çocuklar, altta yatan başka rahatsızlıkları yok ise eğer, bu hastalıkları daha kolay yeniyorlar. Geçmeyecek hastalık inanın hangi yolu denerseniz deneyin, sürecini tamamlamadan geçmiyor. Hafif başlayıp ilerleyen rahatsızlıklarda, komplikasyonlarda tabi ki ilaca başvuruyoruz, antibiyotiklere de hayatta her zaman yer var. Ancak şu anda aynı antibiyotikler bugünkü şekliyle kullanılmaya devam edilirse, bu antibiyotiklerden ölen hiçbir mikrop kalmayacak. Hepsi rezistans geliştirmiş olacak ve biz süper antibiyotikler kullanmaya başlayacağız.

– Nezle ve gribi hangi doğal yöntemlerle iyileştirmeliyiz?

Burun tıkanıklığı, çok basit bir sorunmuş gibi gözükse de çok fazla rahatsızlığa sebep olur. Çocuk doğru nefes alamadığı için kendini iyi hissetmiyor, iştahı kaçıyor. Östaki borularının tıkanmasına yol açabiliyor, bunun sonunda da kulak zarının arkasında sıvı toplanması oluşuyor. Burun tıkanıklığını açmanın ilk yolu nemi ve ısıyı uygun şartlara çekmek. Isıtıcıyı tamamen kapatmak, oda nemlendiricisi veya ıslak çamaşırlar kullanarak nemi arttırmak. Tuzlu su burnun içindeki ödemin çözülmesini sağlar, okyanus suyu içeren mini spreyler kullanılabilir. Enfeksiyonun en büyük ilacı C vitamini. Tazesi bulunabiliyorsa ananas, kiwi, portakal, karnıbahar, brokoli mandalina yedirilmeli bol bol.

Boğaz yolları için bitkilerden faydalanmayı çok seviyorum. Ihlamuru kaynamış ve hafif ılınmış suda 10  dakika bekletip içiriyoruz. Adaçayının boğazı, kronik bademcik iltihabını temizlemek gibi bir etkisi var. Tadı kötü geliyorsa, adaçayı ile gargara yapılabilir. Baharatlar çok önemli : zencefil, tere, turp, karabiber boğazı sterilize ediliyor. Tadı çocuklara cazip gelmediği noktada bal veya pekmez atabilirsiniz içine. Tarhana, ezogelin çorbaları, sarımsak ile pişirilen yemekler en doğal şifa. Sarımsağın müthiş bir anti-inflamatuar etkisi var. Bunlarla iyileşemeyen çocuğun muhakkak altta yatan başka bir sorunu vardır. Örneğin alerji, geniz eti veya bademciğin büyük olması vb.

– Bebeğini emziren bir anne nezle olduğunda emzirmeyi durdurmalı mı?

Hayır, tam tersi devam etmeli…Ancak bunu yaparken el, kol temizliğine, maske takmaya, bebekle yakın teması minimumda tutmaya özen göstermeli. İyileşene kadar öpüp koklamaktan vazgeçmeli. Biz anne emzirmeye devam etsin istiyoruz ki antikorlar bebeğe geçsin. Unutmayalım ki, mikroplar sütten bulaşmaz, sadece hava ve kirli elle temas yoluyla bulaşır.

Çocuğunuzun nezle veya grip olması çok normal. Ateş ise onun düşmanı değil. Önemli olan çocuğunuzu iyi gözlemlemek. Normal haline göre farklı mı? Gündüz sadece burnu akıyor ancak geceleri uyuyamıyor mu? Konuşurken gözleri mi kayıyor? Nefes almakta zorlanıyor mu? Yoksa keyfi yerinde, evin içinde koşturuyor mu? Miniğinizin vücuduna yer etmiş virüsler onun hayat kalitesini bozmadığı sürece tedavide doğal yollardan şaşmayın.