Ayaklarımız bizim için en az ellerimiz kadar önemli organlarımızdır. Nedense çoğumuz onlara ellerimiz kadar özen göstermeyiz, ancak bizleri yaşam boyu tüm ağırlığımızla taşırlar. Bu nedenle yaşamın ilk günlerinden itibaren ayak sağlığı konusunda duyarlı olmalıyız.

Doğal ve sağlıklı olan ayakların mümkün olduğunca çıplak olmasıdır. Zorunlu koşullarda çorap ve ayakkabı kullanılmalıdır. Hava almayan, ağır ve hareketleri kısıtlayan bir ayakkabı, sağlıklı malzemeden yapılmayan bir çorap ayak sağlığımızı olumsuz etkileyen nedenlerdir.

Tüm yaş gruplarında sağlıklı olan çıplak ayakla yere basmak ve yürümektir. Ayakkabı zorunlu olarak koşullar gerektirdiğinde giyilir. Bu durum özellikle yürümeyi yeni öğrenen çocuklarda çok önemlidir. Bebek yürümeyi özgürce öğrenmelidir, her türlü ayakkabı onun yere sağlıklı basmasını engelleyecektir. Zorunlu koşullar dışında iki yaşına kadar asla ayakkabı kullanılmamalı ve zorunlu koşullar dışında ayakkabı ve çoraplar çıkarılmalıdır. Ayakkabı giyilecekse amaç yürürken ayak tabanının yerdeki objelerden zarar görmesini engellemek olmalıdır.

Bebekler çoğunlukla sağlıklı ayaklarla doğarlar, yıllar içerisinde dış etkenler ayak sağlığını bozar. Bu nedenle çocuklar için kullanılan ayakkabı ve çorap seçiminde dikkatli olunmalıdır. Çocuklar için alınması gereken ayakkabı yumuşak olmalı, içine hava almalı ve aşırı neme neden olmamalıdır, ayakkabının görevi bebeği dış travmalardan korumaktır, çocuk ayakkabı yokmuş gibi hareket edebilmelidir. Çocuk ayakkabısı ayak büyüklüğüne uygun olmalıdır. Ayakkabının emdiği nemden bebeği korumak için birkaç ayakkabı olmalı değiştirerek kullanılmalıdır, ve ayakkabı kuruyacağı bir ortamda saklanmalıdır.

Küçük çocukların ayağı yılda 3 numara büyür, okul çağından itibaren ise yılda bir numara büyür. En önemli yanlış çocuğunuza küçük ve uygun olmayan ayakkabı giydirmektir Küçük ayakkabılar büyümekte olan çocuklarda ciddi ayak bozukluklarına neden olabilir.

Yanlış seçilmiş, çocuğun ayak ölçülerine tıpatıp uymayan ayakkabılar, ayağın kas – kiriş yapısını zayıflatıp, ayak ve ayak parmaklarında şekil bozuklukları yaratabilir. Bu nedenle ayakkabı alırken boyu kadar eninin de uygun olmasına dikkat etmeliyiz.

Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan

Leave a Response