Dışarı çıkmadan evde kaç gün oturabilirsiniz? Evdeki diğer aile bireyleri her gün dışarı çıkıp size izin vermediklerinde ne yaparsınız? Tabii ki isyan edersiniz, günlük yaşam ritminiz bozulur, uyku düzeniniz bozulur, her şeye sinirlenebilirsiniz. Sadece bu nedenle her çocuğun her gün açık havaya çıkmaya gereksinimi vardır. Açık hava öncelikle hepimiz için kilometrelerce yükseklikte tavanı olan mükemmel bir odadır. Çoğunlukla evden daha serin ve daha nemlidir, bu nedenle açık havada burnumuz tıkanmaz ve solunum yollarımız mutlu olur. Erişkine göre 2-3 kat hızlı soluyan çocuklarımız için bu konfor çok daha etkileyicidir. Aynı nedenle evde ağlayan ve uyumayan bebeğinizin açık havaya çıktığında sakinleştiğini ve huzurlu bir şekilde uyuduğunu fark edersiniz.

Evin dışında her köşe çocuğunuz için ayrı bir dünyadır. Bakkal ve manav amcanın tezgâhı, semt pazarı, oyun parkı, teneffüste okul bahçesinde oynayan çocuklar, deniz kenarı, oynayan bir köpek gibi sizin için sıradan olan binlerce senaryo onun için ayrı birer heyecan ve çoğunlukla mutluluk kaynağıdır. Her gün sokağa çıkan çocuğunuzun dışarıdan aldığı uyarıcı sayısı (renk, ses, koku, obje, vb.) evdekilerle kıyaslanamayacak kadar çoktur. Hele sokaktaki aktivitelere (parkta oyun, bakkal amcadan alışveriş vb.) bireysel olarak katılmaya başlarsa birkaç saatlik ev dışı aktivitelerinde öğrendikleri hepimizi şaşırtabilir.

Dışarı çıkan çocuk için doğru yerler trafikten uzak, başınızı kaldırdığınızda gökyüzünü görebildiğiniz, sosyal aktivitelerin olduğu ve onun duyu organlarına (görme, işitme, dokunma ve koklama) hitap edebilecek obje ve hareketin olduğu alanlardır. Ortam ısısının soğuk olması dışarı çıkmaya engel değildir, daha fazla giyinerek sorun çözülebilir. Yağmur ve karda yürümek bile çocuğunuz için sevinç ve heyecan kaynağı olacaktır.

Dışarıda çocuğunuz için en önemli risk onun güvenliğini sağlamaktır. Beş yaş altı çocukların tek başına dışarıda olması güvenli değildir. Oyuna, etrafa ilgi ve merakı, ve deneyimsizlikleri nedeniyle olası tehlikeleri fark edemezler, kendilerini korumayı bilemezler. Bu konuda anne babalarına düşen görev onların yanında olmak ve bu süreçte güvenlik konusunda eğitmeye çalışmaktır.

Her gün ev dışına çıkan çocuk doğal olarak daha huzurlu ve mutlu olacaktır. Bu durum ev yaşantısında da mutlu olmasını sağlayacak, uyku ve beslenme düzeninin sağlıklı olmasına katkıda bulunacaktır.

Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan